Esmé Kamphuis - medisch/anti-doping

header

Tot 2015 pilote van de meest succesvolle bobslee uit de Nederlandse geschiedenis: ze werd vierde op de Olympische winterspelen van Sochi in 2014. Inmiddels gestopt als topsporter en nu gynaecoloog in opleiding en AC-lid sinds 2019. 

Trots op:

Als bijna medisch specialist en oud-topsporter was Esmé nauw betrokken bij de totstandkoming van de medische gedragscode voor de topsport. “Alle artsen, fysiotherapeuten en andere behandelaars hebben een medisch beroepsgeheim. Maar in topsport is dat heel lastig: er moet snel geschakeld kunnen worden tussen bijvoorbeeld de teamarts en coach (die geen beroepsgeheim heeft). Met de gedragscode is dit nu voor zowel medici als sporters veilig geregeld. Daarnaast is het voor de sporter duidelijk welke informatie over hem gedeeld mag worden en met wie. Ik ben er trots op dat we daar als AC een grote bijdrage in hebben kunne leveren.”

Wat niemand nog van haar wist:

Met 150 kilometer per uur door de bobsleebaan: geen probleem. Hoe moeilijker (en dus riskanter) de baan, hoe beter Esmé tot haar recht kwam. Maar vraag je haar mee te gaan naar een pretpark, dan zegt ze direct: ik ga niet in de achtbaan! Een dagje Efteling; hartstikke leuk. Maar om de Python loopt ze dus met een grote boog heen. “Ik weet niet wat het is, maar achtbanen, gondeltjes, kermisattracties: ik vind het helemaal niks en ga er dus ook echt niet in!”

Mooiste sportmoment:

Een Olympische droom was er al heel vroeg, maar Esmé moest door blessures switchen van atletiek naar bobslee om die ambitie waar te maken. Haar bobsleemaatje (“we noemen elkaar ‘sis’”) had ook wortels in atletiek en de twee waren geregeld te vinden bij toernooien. Zo ook bij de WK van 2009 in Berlijn. Usain Bolt verbeterde er zijn eigen wereldrecord op de 100m. “In 9,58 seconden was hij over de finish. Dat was zo’n historisch moment! Het stadion werd helemaal gek, niemand had ooit zoiets gezien. En wij waren erbij!”