25 maart 2020

De stip verschuift

header

Spelen Tokyo 2020 verplaatst naar 2021


Beste sporters,

Het is je vast niet ontgaan: de Spelen van Tokyo2020 worden in 2021 gehouden. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wijzigde haar standpunt over uitstel van de Spelen onder druk van sporters. We zijn blij dat er naar hun stem is geluisterd. Het laat ook zien hoe belangrijk de rol van de sporters is, zelfs of misschien wel juist bij beslissingen op dit niveau.

Ook wij hebben ons stevig in deze discussie over uitstel van de Spelen gemengd. Dinsdag communiceerde het IOC dat doorgang van de Spelen deze zomer het doel was. Onze vicevoorzitter Mieke Cabout nam de volgende dag kritisch deel aan een conference call met de IOC Atletencommissie. Hierin kregen ruim 220 atletenvertegenwoordigers de kans om kanttekeningen te plaatsen bij de beslissing en argumenten van het IOC bestuur. Wij namen het standpunt in dat de Spelen pas konden plaatsvinden als de sportieve waarden geborgd zouden kunnen worden. NOC*NSF vroeg bij het IOC uitsluitsel over de termijn waarin keuzes zouden worden gemaakt en sommige landen en sporters planden zelfs een boycot. Veel eerder dan gepland en misschien ook wel eerder dan verwacht, volgde op 24 maart het verlossende woord: de Olympische en Paralympische Spelen van Tokyo 2020 worden officieel uitgesteld.

Belangrijke stem
Wij zien deze aanpassing van het IOC-standpunt als een bewijs dat de stem van sporters van grote waarde is. Bij de Spelen draait het om die ruim tienduizend Olympische en vierduizend Paralympische sporters, die een uitzonderlijke prestatie moeten leveren. De ene is wat mondiger dan de andere, maar het is mooi dat er naar de mening van de sporters is geluisterd. We komen uiteindelijk allemaal tot dezelfde conclusie: het is niet verantwoord om de Spelen deze zomer door te laten gaan.

Ratio versus emotie
Wij beseffen ons terdege dat dit besluit ook een keerzijde heeft. Het niet doorgaan van de Spelen in 2020 is een bittere pil op sportief gebied. Het is heel dubbel, want we weten ook allemaal dat dit de beste beslissing is. We moeten voorkomen dat de gezondheid van sporters in gevaar komt en de wereld is nu nog niet klaar voor het mooiste sportfeest dat er bestaat. Daarom zijn we blij dat afgelasting niet aan de orde is. Die Spelen komen er, ook al moeten we er nog wat langer op wachten.

Stip verschuift
Wij hopen dat dit nieuws jullie een beetje rust geeft nu er duidelijkheid is dat de Spelen in ieder geval niet dit jaar meer gehouden zullen worden. Jullie hoeven je even minder in allerlei bochten te wringen om nog een goed trainingsprogramma overeind te houden. Je kunt even stilstaan bij het moment en alles wat er om je heen gebeurt, om je vervolgens in alle rust voor te bereiden op de Spelen van Tokyo in 2021. De stip aan de horizon verschuift, maar staat er nog steeds.

Jullie atletenvertegenwoordigers (op bonds-, nationaal en internationaal nievau) zullen nu en de komende tijd des te belangrijker zijn met het oog op (aangepaste) kwalificatie- en classificatiemomenten, het vaststellen van nieuwe optimale trainingstrajecten richting de Spelen in 2021 en andere vraagstukken. Mochten jullie tegen problemen aanlopen of ergens vragen over hebben, schroom dan niet om ons te contacten.

Namens de Atletencommissie van NOC*NSF,

Mieke Cabout, vice voorzitter


Laatste nieuws