Mieke Cabout - Integriteit & Good Governance

header

Vice-voorzitter van de AC, lid sinds eind 2012. Won Olympisch goud met de waterpolodames op de Spelen van Bejing. Binnen de AtletenCommissie is Mieke vanaf het begin betrokken bij de verdeling van de topsportgelden en financiële middelen. Hiervoor neem ze namens de AC zitting in het expertpanel van NOC*NSF en de Arbitragecommissie. Ze vertegenwoordigde de AC bij het WADA Anti-Doping Athlete Forum in Calgary. Mieke houdt zich ook bezig met het onderwerp Integriteit in de sport.

Trots op:

Ze is vooral trots op de ontwikkeling van de AC. “Waren we eerst vooral kritisch op gemaakte beslissingen, nu zitten we bij veel besluitvormende gesprekken aan tafel. We laten ons horen voordat de besluiten worden genomen. En we hebben inmiddels de positie verworven waarin er ook echt geluisterd wordt. Veel instanties, zoals NOC*NSF en de dopingautoriteit, zijn gaan inzien hoe belangrijk het is om topsporters te betrekken bij het maken van het beleid. Hun perspectief is ontzettend waardevol en samen komen we tot een topsportklimaat waarin iedereen de beste kansen krijgt.”

Wat niemand van haar weet:

Helemaal verknocht aan waterpolo is Mieke, ook nu ze al heel wat jaren geen actief topsporter meer is. Samen met haar drie zussen speelt ze nog steeds in dames 1 van Z&PC de Gouwe. Vooral de gezelligheid? Zeker niet! “Ik wil nog steeds het liefst iedere wedstrijd winnen. Dat is in een competitiewedstrijd niet anders dan op de Olympische Spelen. Mijn zussen zijn even fanatiek, dus het knalt soms stevig, maar het blijft heel gaaf dat we de liefde voor onze sport zo actief delen!”

Mooiste sportmoment:

“Ik kom uit een waterpolofamilie en mijn opa had de Olympische Spelen zelfs meegemaakt. Al heel vroeg wist ik: dat wil ik ook. Maar toen ik de Nederlandse volleybalmannen in Atlanta goud zag winnen op tv, kwam die droom pas echt tot leven. Alsof ik toen écht doorkreeg hoe fantastisch mooi dat is. Twaalf jaar later, in 2008, werd die droom werkelijkheid en speelden we op de Spelen in Bejing. Niemand had verwacht dat we daar goud zouden winnen. Pas thuis, tussen de huldigingen en feestvreugde door, kwam het besef hoe ontzettend veel impact zo’n medaille kan hebben.”